Email Facebook Twitter Google LinkedIn
05juni 2018

Programmeerkamp Codefever

Programmeerkamp Codefever in Leuven

In de eerste week van juli organiseert Codefever een programmeerweek in Leuven. 
Omdat kansarme kinderen aan een verlaagd tarief kunnen deelnemen (en gratis als ze de hele week deelnemen), delen we dit graag.        

 

Wie is CodeFever?
Digitaal vaardig zijn en computationeel denken zullen in de toekomst, nog meer dan vandaag, belangrijk zijn. Kinderen lijken er op het eerste gezicht alvast klaar voor: ze swipen en snappen er dikwijls vlotjes op los. Toch zijn ze vaak niet zo goed mee als men wel denkt. Ze zijn dan wel enthousiaste gebruikers van alles wat digitaal is, ze zijn er zich meestal niet van bewust dat ze ook zelf programma’s kunnen uitdenken en ontwikkelen. Nochtans zal dit soort vaardigheden op de arbeidsmarkt van de toekomst steeds meer een noodzaak zijn. Daarom organiseert CodeFever in meer dan 30 Vlaamse steden verschillende lessenreeksen rond computationeel denken voor kinderen van 8 tot 15 jaar. Via een leertraject met verschillende levels maken ze spelenderwijs kennis met de programmeerwereld. Zo konden ze reeds meer dan 1500 kinderen enthousiasmeren.  

 

Programmeerlessen voor iedereen
Meer aandacht voor computationeel denken is belangrijk voor elk kind. Toch is er een groep kinderen die uit de boot dreigt te vallen. Kinderen die in armoede leven krijgen, in vergelijking met kansrijke leeftijdsgenootjes, vaak van bij het begin minder kansen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen, met minder recent materiaal, en minder begeleiding. Hierdoor ontstaat reeds op jonge leeftijd een digitale kloof die mettertijd vaak enkel wijder wordt. Hier wordt naar verwezen als het Mattheüs-effect. Met het project “Weg met het Mattheüs-effect”, dat samen met 36 andere projecten geselecteerd werd als laureaat voor het Digital Belgium Skills Fund 2018 van minister Alexander De Croo, wil CodeFever hier iets aan doen. Het project bestaat uit twee luiken: - Aan scholen met een hoge graad indicatorleerlingen bieden we 2 x 200 gratis workshops aan voor leerlingen van het vijfde en/of zesde leerjaar. - In 12 Vlaamse steden organiseren we 15 programmeerkampen voor leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar.  

 

Laagdrempelige zomerkampen
In de eerste twee weken van juli en de laatste week van augustus organiseren we 15 programmeerkampen in Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Oostende, Mechelen, Sint-Niklaas en Turnhout. Per kamp worden minimaal 35 plaatsen voorbehouden voor kinderen die in armoede leven. Het gaat om kampen zonder overnachting. De kinderen dienen zelf een lunchpakket te voorzien.   Inhoudelijk leren we de kinderen de basisconcepten van het programmeren (decompositie, sequentie, iteraties, conditionele logica, signalen, ...) aan. We gebruiken hiervoor Scratch, een object-georiënteerde visuele programmeertaal die ontwikkeld is door MIT en speciaal gericht is op kinderen vanaf 8 jaar. Het programma is gratis en beschikbaar in meer dan 70 talen, waaronder het Nederlands.   Kinderen die blijvend enthousiast zijn over het kamp, kunnen indien gewenst in september instappen in level 2 van het reguliere leertraject. We hanteren een sociaal tarief van 50% voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Daarnaast houden we per groep 2 gratis plaatsen vrij voor wie het nodig heeft.    

 

Datum programmeerkamp
Ma 2 juli - Vrij 6 juli in Leuven (De Ring Atheneum)  

Tijdstip  
9u00 – 16u30 (opvang vanaf 8u30 en tot 17u00)

Doelgroep
• Groep 1 : 3e + 4e leerjaar
• Groep 2 : 5e + 6e leerjaar

Kostprijs
• Kinderen die in armoede leven betalen een reductietarief van €10. Wanneer het kind elke dag aanwezig is, wordt dit voorschot integraal terugbetaald.
• Aan het kamp kunnen ook kansrijke kinderen deelnemen. Zij betalen het normale tarief van €275.    

Inschrijven 
Om je deelname te bevestigen kan je online inschrijven via www.codefever.be/dbsf-kampen met de code C4FSCHOLEN2018. 

Meer informatie?
www.codefever.be of via charlotte@lidk.be

 

 
top