top of page

DIGIBANKEN

DIGbij

DIGbij is Limburgs voor ‘Digitaal dichtbij voor iedereen’. Het is de eerste Limburgse digibank, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dankzij DIGbij kunnen alle digistarters (mensen die digitale uitsluiting ervaren) terecht in centrale én mobiele digipunten in de gemeenten Tongeren, Borgloon, Heers en Wellen.

 

De digipunten zijn vrij toegankelijk en fungeren als een openbare computerruimte met open WIFI, een uitleendienst voor laptops en tablets en een plaats voor advies, hulp, vorming en opleiding in digitale vaardigheden en mediawijsheid. De prioritaire doelgroepen zijn gezinnen waar niemand werkt, nieuwkomers, jonge werkarme volwassenen en alleenwonende ouderen. Daarnaast is er ook een flankerend, preventief en integraal vakantieaanbod, dat zich vooral op kwetsbare kinderen en jongeren richt.

 

DIGbij wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen IN-Z, Link in de Kabel, Close the Gap, LPV, Educo en Saamo. Vanuit Link in de Kabel nemen we een trekkersrol op in dit project. We ondersteunen de uitbouw van de digipunten, vormen de brugfiguren en vrijwilligers die de digipunten bemannen tot digihelpers, en organiseren mediawijze workshops voor kwetsbare kinderen en jongeren.

DiGiTAAL

DiGiTAAL is de digibank in de regio Zuidoost-Hageland, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dankzij DiGiTAAL kunnen alle digistarters (mensen die digitale uitsluiting ervaren) terecht in centrale én mobiele digipunten in de gemeenten Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw. Daarnaast doen onze digihelpers ook huisbezoeken en zijn ze aanwezig op evenementen zoals seniorenbeurzen en repaircafés.

De digipunten zijn vrij toegankelijk en fungeren als een openbare computerruimte met open WIFI, een uitleendienst voor laptops en een plaats voor advies, hulp, vorming en opleiding in digitale vaardigheden en mediawijsheid. De prioritaire doelgroepen zijn senioren, huishoudens met een laag inkomen, kortgeschoolden en mensen met een beperking.

DiGiTAAL wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen IN-Z, Link in de Kabel, Circular Brussels, Kringwinkel Hageland en Saamo.

Vanuit Link in de Kabel nemen we samen met IN-Z de coördinatie op in dit project. We ondersteunen de uitbouw van de digipunten, vormen de brugfiguren en vrijwilligers die de digipunten bemannen tot digihelpers, organiseren mediawijze workshops en zijn verantwoordelijk voor de communicatie (website, flyers, persteksten).

DIGI-Zone Leuven Noord

DIGI-Zone Leuven-Noord is de digibank van Leuven-Noord, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dankzij DIGI-Zone kunnen alle digistarters (mensen die digitale uitsluiting ervaren) terecht in centrale en mobiele digipunten in de gemeenten Holsbeek, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo. Daarnaast doen onze digihelpers ook huisbezoeken en bemannen onze Digibus op evenementen zoals seniorenbeurzen, sociale kruideniers, repaircafés en markten.

 

De digipunten zijn vrij toegankelijk en fungeren als een openbare computerruimte met open WIFI, een uitleendienst voor laptops en een plaats voor advies, hulp, vorming en opleiding in digitale vaardigheden en mediawijsheid. De prioritaire doelgroepen zijn senioren, huishoudens met een laag inkomen, kortgeschoolden en mensen met een beperking.

 

DIGI-Zone Leuven-Noord wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen IN-Z, Eerstelijnszone Leuven-Noord, Link in de Kabel, Circular Brussels en Repair & Share. Vanuit Link in de Kabel nemen we een ondersteunende rol op in dit project. We staan in voor het vormen van de brugfiguren en vrijwilligers die de digipunten bemannen tot digihelpers, organiseren mediawijze workshops voor kwetsbare volwassenen en nemen het ontwerpen van promotiemateriaal (flyers, website,...) op ons.

Iedereen Digitaal@Leuven

Het project Iedereen digitaal@Leuven wil dat elke Leuvenaar die dat wil, kan deelnemen aan de digitale samenleving.

Iedereen Digitaal @ Leuven is een samenwerkingsproject van stad Leuven, Home-Start Leuven, Huis van het Kind Leuven, LDC Wijnveld, Seniorama, Zorg Leuven, Buurtwerk 't Lampeke, De RuimteVaart, CAW Oost-Brabant, Saamo, LINC, Link in de kabel, Groep Intro, Ligo Oost-Brabant, CVO Volt, CVO CLT Leuven, Qrios, Telenet, ABVV Vlaams-Brabant, ACV Vlaams-Brabant en VDAB Vlaams-Brabant.

 

Als samenwerkingspartner nemen wij graag onze rol op als brugfiguur om Leuvense ouders en gezinnen die we bereiken toe te leiden naar het aanbod van Iedereen Digitaal@ Leuven. Ook zorgden we in 2023 mee voor het opleiden van Digihelpers voor de Leuvense digipunten.

 

In 2023 werden er 33 toestellen, hoofdzakelijk laptops, aangevraagd en verdeeld door ons via onze contacten met jonge anderstalige nieuwkomers in De Nomade en kinderwerking Fabota.

 

Er werden 3 sessies voor Digivrijwilligers gegeven:

  • Sessie ‘Phishing’ op 24/05/2023

  • Sessie ‘Sociale media’ op 12/07/2023

  • Sessie ‘Introductie voor nieuwe Digivrijwilligers’ op 28/09/2023

 

Het aantal deelnemers was gemiddeld 5 digivrijwilligers per sessie.

DIGbij_DeWatergroep1.jpeg
IMG_1143 (1).JPG
DiGiTAAL.JPG
bottom of page