SHIFT
Het project
In maart 2023 opende Shift in de Schouwburg van Leuven: een uniek jeugdhuis dat focust op creatief werken met digitale media. Jongeren zijn welkom op woensdag en vrijdag in het Shiftlab, een inspirerende en speelse omgeving, om vrijblijvend te experimenteren met Artificial Intelligence, 3D-printers, Virtual Reality, digitaal tekenen, gaming en nog veel meer. Geen workshops, maar een vast aanbod en vrije in- en uitloop. Al in 2023 merkten we dat deze unieke aanpak, een unieke laagdrempelige jeugdhuissetting die focust op digitale creativiteit, bijzonder goed werkt om een inclusieve groep tieners te bereiken. Niet veel later volgde dan ook Shift Borgloon, genesteld binnen Leerecosysteem Klooz.
​
In Leuven zetten we ons werk vanaf 2024 verder met nieuwe middelen, namelijk een bovenlokale cultuursubsidie van het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media - goed voor zekerheid tot en met 2026. Shift Borgloon functioneert met middelen van het European Social Fund, dit ook tot 2026.
​
We werken actief aan een inclusieve groep binnen Shift, via toeleidingsactiviteiten voor groepen en schoolbezoeken toegespitst op een kwetsbare doelgroep. Daarnaast trachten we jongeren laagdrempelig toe te leiden naar cultuur: zo nodigen we mediakunstenaars in samenwerking met 30CC, bezoeken we culturele evenementen die een link met het digitale hebben, maken we 3D-scans van het monumentale kloostergebouw in Borgloon, …
​
Shift wordt opengehouden door vaste gezichten: Lore, Marike en Florian in Leuven - Joshe en Harika in Borgloon. Zo bouwen we aan vertrouwensbanden met de Shift-jongeren.​​​​​​​​​​​
​
Onze rol
Link in de Kabel is initiatiefnemer en trekker van het Shift-project. 30CC en Klooz vervullen als partners een inhoudelijke en faciliterende rol: ze voorzien ruimtes voor de Shiftlabs, denken mee na over strategieën om lokale jongeren te bereiken en bieden laagdrempelige mogelijkheden om de jongeren die we bereiken toe te leiden naar cultuur.
​​​​​​​​​​Onze activiteiten
Over de Shiftwerkingen heen legden we in 2024 de basisstenen voor een eigen sociaal-artistieke methodiek. Hiervoor schiepen we banden ter uitwisseling met organisaties als Nerdlab, Quindo, Mediaraven, Het Bos, ABC Huis en BAMM. Via bezoeken en diepgaande gesprekken lieten we ons inspireren in de opbouw van een eigen theoretisch kader dat de sociaal-artistieke activiteiten van Link in de Kabel kan versterken. Dit proces loopt tot en met 2026.
​
De Leuvense werking van Shift kende het voorbije jaar een overweldigend succes, met een jeugdhuis dat quasi doorlopend aan maximale capaciteit draaide. Om deze talloze jongeren geïnteresseerd te houden, focusten we dit jaar dus op een verbreding van het aanbod. Dit met onder meer een muziekstudio en lasercutter met dank aan de steun van de Lions Club Leuven, met talloze nieuwe apps en inspiratiebronnen om van Shift een nog boeiendere educatieve omgeving te maken. Enkele mooie projecten: jongeren maakten zelf games die op een unieke Shift-arcadekast te spelen waren tijdens FTI-festival Leuven, ze schreven in samenwerking met AI muziek die tijdens de seizoenspresentatie van 30CC te horen was, ze werkten najaar 2024 in een redactietraject aan een eigen magazine dat maart 2025 uitkwam. Tenslotte organiseerden we ook enkele inspirerende bezoeken van boeiende digitale kunstenaars als Ugo Dehaes en Robbert & Frank, en begeleidden we jongeren in het bezoeken van voorstellingen en evenementen die aan de digitale kunsten linken.
​
Shift Borgloon focuste in 2024 vooral op het uitwerken van een toeleidingsstrategie die werkt in een landelijke omgeving. Via een hybride aanpak van geplande bezoeken aan de ruimte, aanwezigheid tijdens evenementen en het organiseren van workshops en trajecten, wisten Joshe en Harika uiteindelijk een succesvolle strategie te ontwikkelen. Met mooi resultaat, eind 2024 wist Shift Borgloon hoge bezoekersaantallen te noteren.
​
Tenslotte deden we voorbereidend werk voor het oprichten van een derde Shift jeugdhuis, namelijk een pop-up variant! Dit jeugdhuis reist vanaf 2025 rond van het ene cultureel centrum naar het andere in Oost-Brabant, met onze unieke Shift aanpak en met eigen personeel. Eind 2024 organiseerden we hiervoor sollicitatiegesprekken, voor het eerst in de geschiedenis van Link in de Kabel met jongeren mee aan tafel.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Onze impact
In 2024 opende Shift Leuven, inclusief toeleidingsmomenten, 85 keer zijn deuren, goed voor een totaal van 1112 individuele bezoeken. We zien ook duidelijk dat het hier een inclusieve groep betreft, waarbij we bij een substantieel aandeel van de jongeren weten dat ze zich in een kwetsbare situatie bevinden.
​
Shift Borgloon opende 43 keer, goed voor een totaal van 221 individuele bezoeken (inclusief toeleiding). Hierbij zien we dat de bezoekersaantallen naarmate het jaar vordert, in stijgende lijn gaan.


