Veelgestelde vragen

Hoe verlopen jullie activiteiten?


Een sessie start altijd met: wie zijn wij, en wat doen wij? Zo weten de jongeren dat ze na de vorming ook nog bij ons terecht kunnen voor hulp. Een kennismakingsrondje met een toffe energizer, zoals bijvoorbeeld een emoji van zichzelf maken, breekt het ijs. Daarna zijn er mediawijze en creatieve opdrachten waarbij de deelnemers na de nodige uitleg zelf aan de slag gaan. Zo kunnen ze foto’s nemen, vlogs maken, een digitaal kunstwerkje creëren enzovoort! Daarna laten we de ruimte om in groep te overlopen wat er gemaakt is en wat ze van de sessie vonden. De beleving van de jongeren staat centraal.
We hebben geen digitaal materiaal, kunnen wij dan ook een activiteit aanvragen?


Wie beroep doet op ons aanbod, mag op twee oren slapen: we nemen steeds ons eigen materiaal mee zodat de begeleiding zelf niets moet voorzien. Enkel WiFi en jullie aanwezigheid zijn nodig!
Kan Link in de Kabel digitaal materiaal (bv. laptops) bezorgen aan kwetsbare kinderen en jongeren?


Voor elke activiteit die Link in de Kabel begeleidt, wordt het nodige materiaal meegebracht. Zonder activiteit kunnen wij enkel ons materiaal uitlenen aan partnerorganisaties. Bv. in de stad Leuven kan je voor dergelijke vragen terecht op iedereendigitaal@leuven.be. Dikwijls kan je ook via je school of organisatie materiaal aanvragen via bv. Digital For Youth of andere initiatieven.
Kan ik bij Link in de Kabel terecht met mijn ICT-vragen of -problemen?


Uiteraard probeert Link in de Kabel tijdens, vóór of na activiteiten te helpen waar ze kunnen. Wij zijn echter niet gespecialiseerd in het bieden van antwoorden op complexe ICT-vragen. Hiervoor verwijzen wij graag door naar Beego.be. Woon je in Leuven? Dan kan je ook contact opnemen met iedereendigitaal@leuven.be . Ben je op zoek naar eenvoudige handleidingen van digitale toestellen en toepassingen? Neem dan eens een kijkje op https://databank.e-inclusie.be/search?tools=handleiding. Hier vind je handleidingen en filmpjes voor hard- en softwarevragen.
Als je zelf aan de slag wil, kan je ook terecht op 123digit.be. Hier kan je terecht voor interactieve oefeningen rond verschillende digitale thema’s.
Waar kan ik als ouder terecht met mijn vragen rond sociale media?


MediaNest is een initiatief van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, in samenwerking met meer dan 20 partners. Je vindt hier een antwoord op heel veel vragen over een uitgebreid scala aan onderwerpen die je kan selecteren op basis van thema en leeftijd. www.medianest.be
Link in de Kabel werkt aan mediawijsheid maar wat is dat eigenlijk?


Mediawijsheid hebben is (als individu) de nodige kennis, vaardigheden en attitudes hebben om in een specifieke situatie adequaat te handelen. In casu: om je actief, creatief, kritisch en bewust te bewegen in een gemedialiseerde samenleving met het oog op je maatschappelijke participatie. Alles over mediawijsheid in Vlaanderen vindt je op de website van het kenniscentrum Mediawijsheid: www.mediawijs.be
Link in de Kabel werkt ook aan e-inclusie, is dat nog iets anders?


Inderdaad! Je vindt alles hierover op www.e-inclusie.be.