DIGBIJ
Het project
DIGbij is Limburgs voor ‘Digitaal dichtbij voor iedereen’. Het is de eerste Limburgse digibank, gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dankzij DIGbij kunnen alle digistarters (mensen die digitale uitsluiting ervaren) terecht in centrale én mobiele digipunten in de gemeenten Tongeren, Borgloon, Heers en Wellen.
De digipunten zijn vrij toegankelijk en fungeren als een openbare computerruimte met open WIFI, een uitleendienst voor laptops en tablets en een plaats voor advies, hulp, vorming en opleiding in digitale vaardigheden en mediawijsheid. De prioritaire doelgroepen zijn gezinnen waar niemand werkt, nieuwkomers, jonge werkarme volwassenen en alleenwonende ouderen.
​
Onze rol en activiteiten
DIGbij wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen vzw IN-Z, Link in de Kabel en vzw Close the Gap. Vanuit Link in de Kabel nemen we een trekkersrol op in dit project. Iedere maand organiseren we workshops voor volwassenen, tijdens de schoolvakanties organiseren we workshops voor kinderen samen met hun (groot)ouders en op continue basis ondersteunen we professionele en vrijwillige digihelpers die inhoudelijke vragen hebben over het digitale.
Onze impact
​In 2024 waren we wekelijks actief met minstens 2 digipunten in alle 4 gemeenten. Daarnaast organiseerden we 63 infosessies en 44 huisbezoeken. Hiermee hebben we 2442 keer mensen geholpen, waarvan 1116 unieke bezoekers.​​​​​​​​​​​ Daarnaast namen we met DIGbij ook een vertrekkersrol op om andere organisaties en lokale besturen te responsabiliseren en inspireren. Zo motiveerden we De Lijn om een educatief pakket uit te werken en samen met ons infosessies te geven om inwoners te helpen de app van De Lijn te gebruiken, een piloottraject dat de nodige media-aandacht kreeg en in 2025 een vervolg krijgt. In de zomer bezochten 20 leden van lokale besturen overheen heel Vlaanderen onze werking in Tongeren tijdens de Digironde-opleiding die georganiseerd werd door Mediawijs en VVSG.

