top of page
lidk_logofull_color_1600x1240.png

maakt kinderen & jongeren digitaal vaardig en weerbaar

2024 IN CIJFERS

In 2024 organiseerden we 562 activiteiten voor kinderen en jongeren:

​

- 302 workshops bij buurtwerkingen, jeugdhulp, bibliotheken en andere organisaties in de vrije tijd

132 workshops bij scholen

- 128 openingsmomenten in onze eigen Shiftlabs

 

Samen realiseerden we hiermee 14.962 deelnemersuren.

Bereik per leefdomein

Ruim 2/3de van de deelnemersuren in 2024 realiseerden we binnen de vrije tijd van kinderen en jongeren; iets minder dan 1/3de buiten de vrije tijd (tijdens schooluren). In vergelijking met 2023, toen schoolactiviteiten iets meer dan 1/3de van het totaal aantal deelnemersuren omvatten, legden we in 2024 onze focus opnieuw meer op activiteiten in de vrije tijd.

Bereik per leefdomein.png

Figuur 1. Deelnemersuren per leefdomein

Door onze verhoogde focus op vrije tijd konden we op een nog gerichtere manier activiteiten opzetten voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. We kozen doelbewust voor samenwerkingen met kinder- en jongerenwerkingen in aandachtsbuurten en met organisaties in de jeugdhulp zoals CKG De Schommel, Covida, Heem vzw en Adem vzw. Ook in onze eigen Shiftlabs in Leuven en Borgloon zorgden we dankzij doelgroepgerichte toeleiding voor een groot bereik van jongeren in een kwetsbare situatie.

Bereik per provincie.png

Figuur 2. Deelnemersuren per provincie

Bereik per provincie

Door onze lokale verankering in Vlaams-Brabant en Limburg blijven dit de provincies waar we de meeste kinderen en jongeren bereiken. Oost-Vlaanderen was in 2024 de derde grootste provincie, in hoofdzaak dankzij een samenwerking met het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg. Verder realiseerden we een beperkt aantal deelnemersuren in Antwerpen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en West-Vlaanderen.

Indien we specifiek naar onze activiteiten binnen de vrije tijd kijken, zien we een gelijkaardige verdeling tussen de provincies, al is het aandeel van Vlaams-Brabant aanzienlijk groter en het aandeel van Limburg kleiner én is Antwerpen de derde grootste provincie (in het bijzonder dankzij een samenwerking met de Zomerschool Mechelen). Het omgekeerde effect zien we bij de activiteiten buiten de vrije tijd, waar het aandeel van Limburg zelfs meer dan dubbel zo groot is als het aandeel van Vlaams-Brabant én waar Oost-Vlaanderen de derde grootste provincie is.

Bereik per provincie vrije tijd.png

Figuur 3. Deelnemersuren vrije tijd per provincie

Bereik per provincie school.png

Figuur 4. Deelnemersuren buiten de vrije tijd per provincie

De omgekeerde volgorde tussen Vlaams-Brabant en Limburg binnen en buiten de vrije tijd valt grotendeels samen met het verschil tussen een stedelijke en landelijke context: in Vlaams-Brabant organiseren we veel activiteiten binnen de kinder- en jongerenwerkingen van Stad Leuven, terwijl we in Limburg vooral actief zijn in landelijke gemeenten met een beperkter vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren. Daarnaast bereikten we ook meer jongeren in ons Shiftlab in Leuven (waar we 2 keer per week openen) dan in ons Shiftlab in Borgloon (waar we 1 keer per week openen).

Bereik per leeftijd

Waar we in 2023 nog evenveel kinderen als jongeren bereikten, realiseerden we in 2024 meer deelnemersuren bij kinderen tussen 6 en 12 jaar als bij jongeren tussen 13 en 18 jaar. Scholen en organisaties in de vrije tijd vragen in toenemende mate ondersteuning voor kinderen die reeds op jonge leeftijd over een smartphone beschikken en sociale media gebruiken.

Bereik per leeftijd.png

Figuur 5. Deelnemersuren per leeftijd

De verhoudingen tussen de leeftijdsgroepen zijn zeer gelijkaardig als we inzoomen op onze activiteiten binnen de vrije tijd. Buiten de vrije tijd zijn de verschillen nog meer uitgesproken en realiseerden we dubbel zoveel deelnemersuren bij kinderen tussen 6 en 12 jaar als bij jongeren tussen 13 en 18 jaar. Dit is een opvallend verschil met 2023, toen we nog 3 keer zo veel deelnemersuren realiseerden voor jongeren tussen 13 en 18 jaar als voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. In lijn met de laatste resultaten van Apenstaartjaren (2024), die aangeven dat reeds in de derde graad lager onderwijs meer dan de helft van de kinderen over een eigen smartphone met data-abonnement beschikt, vragen steeds meer basisscholen naar een mediawijs aanbod voor leerlingen in het vierde, vijfde en zesde leerjaar.

Bereik per leeftijd vrije tijd.png

Figuur 6. Deelnemersuren vrije tijd per leeftijd

Bereik per leeftijd school.png

Figuur 7. Deelnemersuren buiten de vrije tijd per leeftijd

bottom of page