top of page

ALLO

CULTUUR!

Cultuur opsnuiven en maken

DSC_0029 (1).JPG

In dit project dat in 2021 en 2022 liep, gingen verschillende groepen Leuvense jongeren aan de slag met cultuur en media. We verkenden samen het rijke (maar voor hen nog vaak onbekende) culturele landschap van de stad. De jongeren goten hun ervaringen in een digitale vorm.

 

De resultaten van hun avonturen kan je hier bekijken!

Allo Cultuur! werd gesteund door de BNP Paribas Fortis Foundation

DIT PROJECT REALISEERDEN WE MET TALLOZE PARTNERS, ZOALS:

OKAN Leuven, Jeugdhuis Den Tube, Existenz Festival, Bram Kelchtermans, Ithaka Festival, Internationaal Kortfilmfestival Leuven, De Filmclub, Het Depot, Thuis (VRT), Ief Spincemaille, Lotte Falter, Maakleerplek, Unexposed, Lore Stessel, Hilde Overbergh, Cas-Co vzw, Burn, Nachtplan, Stelplaats, Maakbaar, …

ALLO CULTUUR DIGITAAL!

Samen met een groep enthousiaste jongeren gingen we digitaal aan de slag rond cultuur, toen fysiek afspreken nog niet mogelijk was. We hadden Laura van Nachtplan te gast om hun plannen uit de doeken te doen over de komst van een splinternieuwe Leuvense nachtclub! 

Maar... waar moet die club komen? Daarvoor was onze hulp nodig! Van zodra de Coronamaatregelen het toelieten, gingen we op stap en maakten we boeiende foto's van enkele geschikte locaties voor een grote club.

WhatsApp Image 2021-02-17 at 18.18.23.jp
WhatsApp Image 2021-02-17 at 18.18.23 (1

ALLO CULTUUR x DEN TUBE

IMG_20210310_142815.jpg

De jongeren van jeugdhuis Den Tube werden met open armen ontvangen door de coördinatoren van Stelplaats! Vroeger een loods waarin bussen gerepareerd werden, nu een bruisende plek voor jongvolwassenen met een skatepark, hout- en metaalatelier, een bokshal, ...

 

De jongeren legden hun ervaring van de Stelplaats vast in een artistieke audiomontage:

SAY IT LOUD!

Racisme is overal. Dat bleek eens te meer toen de jongeren erover in gesprek gingen. Geïnspireerd door de Leuvense kortfilm 'Say it Loud', gingen we zelf aan de slag met video en persoonlijke verhalen! Bekijk hier het resultaat:

ALLO CULTUUR x OKAN LEUVEN

IMG_20210406_135208.jpg
IMG_20210406_134918.jpg

Ook met een groep anderstalige nieuwkomers begeleid door MIJNLeuven gingen we aan de slag! Audiokunstenaar Johan Krist kwam op bezoek en legde meer uit over zijn werk. Hij doet aan field recording: het opnemen van geluiden die hij ter plekke vindt. Daarmee maakt hij dan een sfeermontage.

Johan daagde de jongeren uit dit zelf ook te proberen. Ze maakten dus een verslag van hun namiddag in audio!

KUNSTKADOOSJES

Deelnemer Lionel vierde zijn achttiende verjaardag, en dat moest gevierd worden! Geïnspireerd door de Kunstkadoosjes die artistieke organisatie AmuseeVous verkocht ter ondersteuning van jonge kunstenaars, maakten wij ons eigen Kunstkadoosje voor hem. 

 

Wat vond hij in het doosje? Talloze foto's, speciaal voor hem gemaakt tijdens Allo Cultuur! Gebruik de pijlen op onderstaande afbeelding om enkele van de foto's te bekijken:

Cultuur kan je ook ver weg van een museum terugvinden, daar is "jongerencultuur" een goed voorbeeld van. Tijdens onze laatste sessie hebben we het over een zeer specifieke vorm van jongerencultuur gehad: chillen.

Wat doe jij wanneer je niets doet? Kan bijvoorbeeld studeren ook chill zijn? We onderzochten de kunst van het niets doen in een 360° video die zowel chille als niet-chille scènes bevat.

Schermafbeelding 2021-04-20 om 14.20.39.

GRAFFITI, MAAR DAN DIGITAAL!

Als er één kunstvorm is waar de OKAN-jongeren warm van worden, dan is het wel street art! We bekeken en besproken graffiti-werken in Leuven, we maakten zelfs digitale graffiti in Virtual Reality! Tenslotte moesten we natuurlijk ook even voelen hoe échte graffiti werkt. Hieronder zie je de jongeren enthousiast aan de slag:

ALLO CULTUUR x DAM+

KUNSTENAARSATELIERS VERKENNEN

De jongeren van leefgroep in de bijzondere jeugdzorg DAM+ verkenden samen met ons de kunstenaarsateliers van Cas-Co. Inspirerende plek, zeker om zelf iets creatiefs te doen! Met een uitdagende foto-opdracht stapten de jongeren het gebouw binnen. Na het bezoek maakten ze een digitale collage!

IMG_0027.JPG
IMG_0031.JPG
IMG_4160.JPG
IMG_0975.JPG
IMG_4635.JPG
IMG_3803.JPG

DE MAAKLEERPLEK INRICHTEN

Na een inspirerend bezoek aan de Maakleerplek, een nieuwe invulling voor de Molens van Orshoven aan de Leuvense Vaartkom, werd door de jongeren besloten dat de inrichting toch nog beter kon. Ze grepen Aumented Reality apps aan om te visualiseren hoe hun ideale Maakleerplek eruit zou zien:

Ook lieten de jongeren zich inspireren door videokunstenaar (en mediacoach) Florian Waerzeggers. Ze maakten artistieke video's waarbij het begin en einde van de video samenvallen!

Schermafbeelding 2021-07-23 om 20.52.25.jpg
Schermafbeelding 2021-07-23 om 20.51.50.jpg

URBAN KNITTING

Street Art is een vorm van cultuur die gekend is bij veel jongeren, maar dit stopt vaak bij graffiti. Wij gingen verder! Zo onderzochten we urban knitting, het decoreren van objecten op straat met breiwerk. Maar Allo Cultuur zou Allo Cultuur niet zijn als we daar geen digitaal jasje aan gaven:

De jongeren maakten 3D-scans van objecten of figuren op straat die hun op één of andere manier boeiden. Vervolgens werden deze modellen in een VR-omgeving geïmporteerd. 

Met een digitale draad werden de 3D-scans gepimpt tot een kleurrijk resultaat!

De jongeren waren gebeten door Virtual Reality! Daarom besloten we ook andere street art te realiseren in de virtuele wereld. We besproken allerlei graffiti-werken in Leuven, en maakten zelf digitale graffitikunst!

ALLO CULTUUR x SOJO

SMARTPHONEFOTOGRAFIE-TIPS

Voor de jongeren van jeugdhuis Sojo was de Maakleerplek helemaal nieuw. We hebben deze boeiende site die focust op samenwerking en educatie dan ook op een speelse manier verkend! In heel het gebouw hingen QR-codes verstopt. De jongeren werden uitgedaagd om ze in de juiste volgorde te scannen en telkens een fotografie-tip in de praktijk om te zetten. Enkele foto's van de jongeren:

In de Stelplaats, een oude reparatiehal voor bussen, kan je als jongere creatief aan de slag gaan. We verkenden samen dit uitzonderlijk project, en de jongeren brachten verslag uit in de vorm van een eigen vlog.

Bekijk enkele beelden uit de vlogs, hier links!

bottom of page